Meemikolikot ovat nettimeemeihin perustuvia virtuaalivaluuttoja, joiden tavoitteena ei välttämättä ole jäädä markkinoille. Niiden arvo nousee nopeasti, mutta sitä seuraa lähes aina yhtä vauhdikas romahdus. Tämä mahdollistaa isot voitot, mutta myös riski on suuri.
Dogecoin oli ensimmäinen meemikolikko, mutta muista poiketen se on myös aito kryptovaluutta. Sen ansiosta Dogecoin on säilyttänyt arvonsa läpi vuosien, ja sitä voi jopa käyttää maksuvälineenä monessa paikassa.
Vuonna 2025 kryptokuume ei hellitä, ja markkinoille saapuu enemmän meemicoineja kuin koskaan. Niihin liittyvä volatiliteetti ei näytä säikäyttävän sijoittajia, ja moni uskoo meemikolikoiden mahdollisuuksiin.
Mikä on meemikolikko?
Meemicoin tarkoittaa virtuaalivaluuttaa, joka on luotu netissä pyörivän meemin tai tunnetun julkisuudessa esillä olevan henkilön ympärille. Tarkoitus on luoda uudelle valuutalle mahdollisimman suuri hype, jolla saadaan kolikon arvo nousemaan pilviin.
Nykyään meemikolikoita luodaan iso määrä joka kuukausi. Suurin osa niistä vaipuu unohduksiin ilman, että sijoitusmarkkinat edes huomaavat niitä. Jos valuutta saa riittävästi huomiota, voi sen arvo kuitenkin nousta hetkellisesti korkealle.
Meemikolikoilla ei ole mitään käytännön tarkoitusta, eikä niitä ole luotu maksujärjestelmiksi perinteisten tapojen rinnalle. Poikkeuksena on kuitenkin kaiken aloittanut Dogecoin, joka yllätti jopa sen tekijät.
Dogecoin ei ole pelkkä vitsi
Dogecoin on ensimmäinen meemikolikko, ja se luotiin vuonna 2013 täysin vitsinä. Virtuaalivaluuttojen markkinat olivat silloin huomattavasti nykyistä pienemmät, ja Dogecoin olikin pitkään markkinoiden ainoa meemivaluutta.
Kaikkien yllätykseksi se on kerännyt sijoittajien luottamuksen, ja siitä on tullut maksuväline pelkän meemin sijaan. Sen suurimpiin kannattajiin kuuluu myös negatiivista huomiota viime aikoina kerännyt Elon Musk, ja Dogecoinilla voikin muun muassa ostaa Teslan.
Sen lisäksi Dogecoin hyväksytään maksuvälineenä monilla nettikasinoilla. Sillä voi lunastaa kryptoihin liittyvät isot talletusbonukset, eikä 200% bonus ole niillä tavaton näky. Myös bonusten maksimimäärät ovat suuria, ja bonusvaluuttaa saa huomattavasti euroilla pelaamista enemmän.
Dogecoin eroaa nykyään syntyvistä meemikolikoista siten, että se on pohjimmiltaan aito kryptovaluutta. Sen perustajat eivät varanneet itselleen isoa osaa kolikoista, vaan louhintaan voi osallistua Bitcoinin tavoin kuka tahansa.
Uusia meemikolikoita syntyy jatkuvasti
Kryptovaluuttoihin liittyvät markkinat ovat laajentuneet valtavasti, ja meemikolikoiden luominen on tehty helpoksi. Viimeisen vuoden aikana uusia meemicoineja on ilmestynyt jopa kymmeniä tuhansia päivittäin, ja tahti näyttää vain kiihtyvän.
On selvää, että tällä julkaisutahdilla suurin osa kolikoista jää täysin ilman huomiota. Kolikon taustalle tarvitaankin riittävän laajalle levinnyt meemi tai keulakuvana toimiva julkisuuden henkilö, joka saa uuden valuutan julkaisulle riittävästi huomiota.
Viime aikojen suurimman nousun on kerännyt Trumpin oma meemikolikko, joka sai sijoittajat liikkeelle. Myös muut presidentin perheenjäsenet julkaisivat omat valuutat, joiden arvo ei ampaissut kuitenkaan täysin samanlaiseen nousukiitoon.

Meemicoin mahdollistaa voitot – mutta myös riski on suuri
Lähes kaikki nykyään ilmestyvät meemicoinit on luotu puhtaasti sijoitustarkoituksiin, ja niiden tavoitteena on luoda voittoa. Sijoittamalla on mahdollisuus isompiin voittoihin, mutta riski on vastaavasti erittäin suuri.
Monet kuvaavatkin meemikolikoihin sijoittamista uhkapelinä, jossa voittojen ja tappioiden syntyminen on täysin sattumanvaraista.
Esimerkiksi suuren huomion saattelemana julkaistun Official Trump -meemikolikon arvo on romahtanut, ja samalla kannattajat ovat kärsineet valtavia tappioita. Jo entuudestaan varakas presidentti tienasi sillä kuitenkin jättisumman, mikä kuvaa hyvin meemikolikoiden markkinoita.
Jokaisen meemikolikoihin sijoittavan on tärkeä tuntea niiden riskit. Meemicoin arvo riippuu täysin siitä, mitä sijoittajat ovat siitä valmiita maksamaan. Arvonnousua ja -laskua on välillä jopa mahdoton ennustaa, mikä voi johtaa isoihin taloudellisiin menetyksiin.
Virtuaalivaluutta markkinat eivät näytä hiljenemisen merkkejä
Riskeistä huolimatta meemikolikoihin liittyvät markkinat eivät osoita laantumisen merkkejä, ja kryptovaluuttoihin sijoittaminen käy kuumempana kuin koskaan. Oman meemikolikon luominen on kohtuullisen helppoa, mikä saa monet toimeentumaan.
Vaikka myös Dogecoin on luotu vitsiksi, ei sen ostaminen ole välttämättä aivan yhtä riskialtista kuin uusien meemicoinien. Vaikka myös Dogecoinin arvoon liittyy korkea volatiliteetti, on se pitänyt kiinni asemastaan kohtuullisen vakaana kryptovaluuttana jo vuosia.
Vuonna 2025 voidaan odottaa jopa nykyistä suurempaa määrää meemikolikoita. Vain harva niistä vakiintuu markkinoille, ja suurin osa katoaa yhtä nopeasti kuin ne ovat ilmestyneet.