Siirry suoraan sisältöön

Näin ostat Dogecoinia

Miten krypto integroituu nettikasinomaailmaan?
Oletko kiinnostunut kryptovaluuttamarkkinoille pääsystä, mutta et oikein tiedä, mistä aloittaa? Dogecoin saattaa olla ratkaisu ongelmaasi. Kyseessä on alun perin vitsiin perustuva, mutta myöhemmin varsin todelliseksi muuttunut kryptovaluutta. Dogecoin on matalan kynnyksen digitaalinen omaisuuserä, joka sopii varsinkin aloitteleville kryptosijoittajille. Silti monet kokeneemmatkin konkarit näkevät siinä mahdollisuuksia. Tässä artikkelissa opastamme sinut Dogecoinin maailmaan ja johdattelemme sinut DOGE-tokenien ostoprosessin läpi. Opit myös tunnistamaan turvalliset kauppapaikat ja sijoittamaan vastuullisesti. Aloitetaanpa siis pidemmittä puheitta!

Mikä on Dogecoin?

Dogecoin on Billy Markuksen ja Jackson Palmerin vuonna 2013 luoma kryptovaluutta, joka sai alkunsa meemistä. Kyseessä oli alun perin siis vain vitsi, mutta sen suosio lähti kuitenkin nopeasti nousuun. Julkaisua seuraavina 30 päivänä Dogecoinin sivustolla oli käynyt jo yli miljoona vierailijaa. Tällä hetkellä se onkin monen kryptovaluuttoihin sijoittavan silmissä kiinnostava mahdollisuus.

Dogecoinin nopeat siirtoajat ja alhaiset transaktiomaksut ovat tehneet siitä suositun mikrotransaktioihin käytettävän valuutan. Sen arvo on toistaiseksi pyörinyt vain senteissä, mutta kurssivaihtelu on tästä huolimatta voimakasta.

Tämän lupsakan kryptovaluutan ympärille rakentunut yhteisö on alalla varsin erikoislaatuinen. Se ei luontivaiheessaan ollut ainoastaan vitsi, vaan myös väylä uusille sijoittajille päästä mukaan kryptovaluuttojen maailmaan. Se onkin yhä edelleen kaikki tervetulleeksi toivottava ja lisäksi myös hyvää tekevä yhteisö. Dogecoin on esimerkiksi kerännyt varoja urheilijoiden tukemiseen ja kehitysmaa-apuun.

Dogecoin pohjautuu vahvasti Litecoiniin, joka puolestaan pohjautuu Bitcoiniin. Se on siis Bitcoinin tavoin louhintaan perustuva kryptovaluutta. Jos olet Dogecoinin ohella tai sen sijasta kiinnostunut ostamaan tätä alkuperäistä kryptovaluuttaa, lue aiheesta lisää täältä: https://bitcoinkurssi.io/

Kryptovaluuttoja kaupataan pörsseissä

Kryptovaluuttoja ostetaan, myydään ja vaihdetaan erilaisissa netin pörsseissä. Niitä voidaan kaupata toisia kryptovaluuttoja (esimerkiksi Bitcoin-Dogecoin) tai fiat-valuuttoja (esimerkiksi euro-Ethereum) vastaan, pörssistä riippuen; kaikki alustat eivät tarjoa kaikkia vaihtopareja. Pörssit voidaan jakaa karkeasti kahteen eri ryhmään: keskitettyihin ja hajautettuihin pörsseihin. Tarkastellaanpa seuraavaksi näitä.

Keskitetyt pörssit

Keskitetyt kryptopörssit ovat se perinteinen vaihtoehto ja ne toimivatkin pitkälti samalla tavalla kuin muutkin osakepörssit ympäri maailman. Niissä on yksi keskitetty yksikkö, joka hallinnoi alustan kaupankäyntiä ja turvallisuutta. Keskitetty pörssi on aloittelevalle sijoittajalle hyvä vaihtoehto, sillä niissä on yleensä helppo ja selkeä käyttöliittymä sekä hyvä asiakastuki. Se on myös turvallinen vaihtoehto siksi, että nämä pörssit ovat valtioiden sääntelyn alaisia.

Hajautetut pörssit

Hajautetut kryptopörssit eroavat keskitetyistä pörsseistä melko olennaisesti. Hajautetuissa pörsseissä kaupankäynti tapahtuu suoraan käyttäjien välillä ilman, että se kulkee minkään keskitetyn tahon kautta. Tämä tarkoittaa sitä, että kaupankäynnin yksityisyyttä voidaan pitää paremmin yllä ja käyttäjien ei tarvitse luovuttaa henkilökohtaisia tietojaan kolmansille osapuolille. Nämä niin kutsutut peer-to-peer- tai P2P-pörssit sopivat parhaiten jo hieman kokeneemmalle treidaajalle.

Muut vaihtoehdot

Näiden pörssityyppien ohella on olemassa myös niin sanottuja hybridipörssejä, joissa on yhdistetty sekä keskitetty kaupankäynti että mahdollisuus käyttäjien väliseen treidaamiseen. Tällainen alusta tuo yhteen molempien tapojen hyvät puolet ja tarjoaa asiakkaalle valinnanvaraa ja joustavuutta.

Kauppaa voi toki käydä myös vaikkapa luotettavan kaverin kanssa ilman minkäänlaisen palvelun käyttöä. Varat siirtyvät lompakosta toiseen, kun vastaanottajan lompakon osoite on tiedossa. Tuntemattomien kanssa tähän ei välttämättä kannata ryhtyä, varsinkaan jos kyse on suurista summista.

Ohjeet Dogecoinin ostamiseen

Ennen kuin pääset ostamaan ja käyttämään Dogecoinia haluamallasi tavalla, sinun täytyy luoda tili kryptovaluutan pörssiin. Seuraavassa käymme läpi, mitä tietoja tarvitset tilin luomiseen, miten voit tallettaa tilille rahaa ja miten käytännössä ostat tokeneita.

Miten luon tilin pörssiin?

Kaikki lailliset kryptopörssit vaativat sinulta jonkin verran henkilökohtaisia tietoja, kuten koko nimesi, syntymäaikasi, osoitteesi, puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi. Käyttäjien tulee myös käydä läpi KYC- eli Know Your Customer -prosessi, jotta pörssi voi varmistua asiakkaidensa henkilöllisyydestä. Näin vältetään laittoman toiminnan, kuten rahanpesun ja terrorismin, rahoittaminen osakekaupoilla. Prosessissa voidaan edellyttää esimerkiksi viranomaisen myöntämän henkilöllisyystodistuksen, kuten passin tai ajokortin sekä osoitetodistuksen, kuten kotiosoitteeseesi tulleen laskun, toimittamista.

Dogecoin puhelimessa

Rahan tallettaminen pörssitilille

Kun tilisi on perustettu ja vahvistettu, on aika lisätä sille varoja. Yksinkertaisimmillaan valitset ensin määrän, jonka haluat tallettaa. Tämän jälkeen valitset haluamasi valuutan ja maksutavan, ja lopuksi suoritat ja vahvistat maksun. Talletukset näkyvät tilillä yleensä heti ja pääset tekemään kauppaa ilman ylimääräisiä viivytyksiä.

Talletustavat vaihtelevat pörsseittäin ja osa niistä hyväksyy ainoastaan kryptovaluuttoja, eikä siis lainkaan euron tai Yhdysvaltain dollarin kaltaisia fiat-valuuttoja. Eri maksutapoihin saattaa liittyä myös eri suuruisia kuluja, jotka on hyvä aina tarkistaa etukäteen pörssin käyttöehdoista.

Myös pörssien minimitalletuksissa on eroavaisuuksia, jotka saattavat vaihdella maksutavasta riippuen. Jotkin pörssit ovat asettaneet rajan myös sille, minkä suuruinen kate tilillä on pidettävä ylimääräisten maksujen tai tilin sulkemisen välttämiseksi. Varmistu aina siitä, että olet tietoinen valitsemasi alustan ehdoista jo ennen rekisteröitymistä.

Miten ostan Dogecoinia?

Nyt kun sinulla on tallettamasi varat käytettävissäsi, etsi haluamasi kauppapari kryptovaluutan pörssistä. Jos haluat ostaa Dogecoinia eurolla, on etsimäsi kauppapari EUR/DOGE. Tarkista Dogecoinin sen hetkinen markkinahinta, valitse määrä, jonka haluat ostaa ja vahvista. Ostamasi DOGE-tokenit siirtyvät pörssissä olevaan lompakkoosi.

Kun olet ostanut Dogecoinia kryptovaluuttapörssin kautta, on turvallisuussyistä suositeltavaa siirtää ne omaan erilliseen lompakkoosi. Pörssi ei välttämättä ole se kaikkein varmin paikka säilyttää omaisuutta, kuten viime vuosien hakkerihyökkäykset ovat osoittaneet. Oma lompakko, kuten mobiililompakko tai USB-laite, lisää turvallisuutta kryptovaluuttavarojesi hallinnassa.

Parhaan kauppapaikan löytäminen

Pörssien suhteen on tällä hetkellä jo paljon valinnanvaraa. Ei ole kuitenkaan täysin yhdentekevää, millä niistä päätät tehdä kauppaa. Seuraavaksi käymme läpi joitakin seikkoja, joita valinnassa tulisi ottaa huomioon.

Turvallisuus

Turvallisuus on ensimmäinen ja tärkein tekijä, kun valitset Dogecoin-kauppapaikkaa. Tarkista, että sivusto käyttää TLS-salausta, jotta yksityiset tietosi pysyvät turvassa. Kaksivaiheinen todennus on myös hyvin olennainen ja tarpeellinen ominaisuus, sillä se auttaa estämään muita pääsemästä käsiksi tiliisi. Pörssiä kannattaa hieman myös googlata – onko se joutunut hakkeroinnin kohteeksi aikaisemmin ja ovatko käyttäjät menettäneet varojaan tällaisten hyökkäyksien yhteydessä?

Keskitetty vai hajautettu

Kuten jo aiemmin kerroimme, keskitetyn ja hajautetun kauppapaikan välillä on eroja. Keskitetty kauppapaikka on sivusto, joka tarjoaa turvallisen ja helpon tavan kaupankäyntiin, mutta se vaatii yleensä henkilökohtaisten tietojen luovuttamista. Toisaalta hajautettu kauppapaikka tarjoaa enemmän yksityisyyttä, mutta kaupanteossa on hieman suurempi riski tulla huijatuksi. Yleisesti ottaen aloittelevan treidaajan kannattaa pitäytyä keskitetyissä alustoissa.

Valuutat ja vaihtoparit

Tarkista pörssin tarjoamat valuutat ja vaihtoparit. Jos sinulla on muita kryptovaluuttoja, haluat ehkä löytää kauppapaikan, joka tarjoaa Dogecoin-kauppaa myös näiden kanssa. Tai jos olet hankkimassa aivan ensimmäisiä kryptotokeneitasi, tulee sinun löytää sellainen pörssi, joka sallii myös fiat-valuutoilla ostamisen.

Varojen säilyttäminen

Pörssin tapa säilyttää käyttäjiensä varoja nousee suureen merkitykseen silloin, kun tehdään isompia kauppoja. Suositeltavaa olisi käyttää aina sellaisia pörssejä, jotka säilyttävät varoja niin sanotussa kylmässä eli offline-säilytystilassa tai -lompakossa. Pörssit saattavat tarjota myös vakuutuksen varojen katoamisen tai varkauden varalta – suosi tällaisia alustoja.

Maksut

Hyvä Dogecoin-kauppapaikka tarjoaa monia eri maksuvaihtoehtoja, kuten pankkisiirrot, luottokorttimaksut, Paypalin ja muut yleisimmät maksutavat. Näillä ei tietysti ole merkitystä silloin, jos aiot käydä kauppaa vain eri kryptovaluuttojen välillä. Pörssin tulisi joka tapauksessa tarjota kilpailukykyiset hinnat ja minimaaliset kaupankäyntikustannukset. Erot voivat eri toimijoiden välillä olla varsin suuriakin.

kryptovaluutta

Onko Dogecoin hyvä sijoitus?

Tässä kohtaa saatat ehkä pohtia, onko Dogecoiniin sijoittaminen kannattavaa. Valitettavasti tähän ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta. Dogecoinin tulevaisuuden kurssikehitys riippuu monista eri tekijöistä. Yleinen markkinoiden tilanne, maailman tapahtumat, poliittinen ja taloudellinen ilmapiiri sekä muiden kryptovaluuttojen aiheuttama kilpailu vaikuttavat kaikki osaltaan myös Dogecoinin kurssiin.

Dogecoinin peruspilarit ovat kuitenkin vahvat. Sen alhainen hinta on antanut monille pienemmille sijoittajille mahdollisuuden saada osansa, samalla kuitenkin tarjoten mahdollisuuden hyvään tuottoon. Sen voidaankin sanoa olevan harkinnan arvoinen ostos pitkän tähtäimen sijoittajille, jotka haluavat kehittää ja rakentaa sijoitussalkkuaan pitkän ajan kuluessa.

Sijoittajien tulee silti olla tietoisia siitä, että Dogecoin eroaa merkittävästi muista kryptovaluutoista – pääasiassa siksi, että sillä ei ole selkeää käyttökohdetta. Sillä ei myöskään ole niin sanottua vahvaa ydintiimiä, joka ohjaisi sen suuntaa tai suunnittelisi sen strategiaa. Vaikka sen yhteisölähtöinen lähestymistapa on toistaiseksi toiminut hyvin, ovat sen pitkän aikavälin näkymät epävarmat.

Vastuullinen sijoittaminen

Sijoittaminen voi olla riskialtista puuhaa, eikä siihen tulisi lähteä niin sanotusti suin päin. Vastuullisesti sijoittamalla minimoit riskit ja maksimoit voitot, etkä kaikkein huonoimmassakaan tapauksessa ajaudu suuriin taloudellisiin vaikeuksiin. Käydäänpä vielä läpi joitakin vastuullisen sijoittamisen tärkeimpiä muistisääntöjä.

Tunne sijoituskohteesi

Ensimmäinen askel vastuullisessa kryptovaluuttasijoittamisessa on perusteellisen taustatyön tekeminen. Ennen kuin ryhdyt sijoittamaan mihinkään, varsinkaan kryptovaluuttoihin, kannattaa tutustua sijoituskohteisiin ja selvittää niiden taustat. On tärkeää tietää, millaisia riskejä kyseiseen kohteeseen liittyy ja millainen historia sillä on. Varmista myös, että kyseessä on laillinen sijoituskohde ja että sen toiminta on läpinäkyvää.

Hajauta salkkusi

Hajauttaminen tarkoittaa, että sijoitat varasi useisiin kohteisiin sen sijaan, että laittaisit kaiken yhden kohteen varaan. Näin pienennät riskiä menettää kaikki sijoituksesi yhdellä kertaa. Jos yhden kohteen kurssi romahtaisi rajusti, kompensoisivat muut tätä tappiota. Kryptovaluuttasijoittamisessa hajauttaminen on erityisen tärkeää, sillä kryptovaluuttojen kurssit ovat tunnetusti hyvin heitteleväisiä ja voivat vaihdella suuresti lyhyenkin ajan sisällä.

Pidä maltti mukana

Sijoittamisessa ei ole sijaa hosumiselle. Kaupankäynti kryptovaluuttojen kanssa voi olla erittäin jännittävää ja joskus tuottoisaakin, mutta se on myös tunnetusti hyvin riskialtista. Kärsivällisyydellä ja pitkäjänteisyydellä pääsee niidenkin kanssa todennäköisemmin parhaaseen tulokseen. Älä siis kiirehdi myymään varojasi lyhyessä ajassa, vaan odota rauhassa, että sijoituksesi kantavat hedelmää.

Pysy ajan tasalla

Ei riitä, että sijoituskohteisiin perehtyy vain ennen ostamista. Kryptomarkkinoilla tapahtuu jatkuvasti, joten talousuutisten ja jo pelkästään maailmalla tapahtuvien asioiden seuraaminen on tärkeää. Pyri siis jatkuvasti päivittämään tietojasi sijoituskohteista ja markkinatrendeistä. Näin voit reagoida nopeasti tarpeen vaatiessa.

Dogecoinilla ripaus huumoria sijoitussalkkuusi

Dogecoin on taatusti massasta erottuva kryptovaluutta, jonka ympärille on muodostunut omanlaisensa yhteisö. Se ei ehkä ole suurta tuottoa toivovan sijoittajan ensisijainen valinta, mutta ehdottomasti hauska lisä salkkuun kuin salkkuun. Uudelle kryptosijoittajalle se mahdollistaa myös helpon tutustumisen digitaalisten valuuttojen maailmaan. Ja kukapa tietää – kenties Dogecoin jonakin päivänä vielä lähtee ennennäkemättömään nousuun!

Kryptokasinot