Siirry suoraan sisältöön

Dogecoin (DOGE) kurssin ennuste – Nouseeko kurssi yli 1 dollarin?

Miten krypto integroituu nettikasinomaailmaan?

Dogecoinista, eli DOGE:sta, on tullut viime vuosina kuuluisin ja seuratuin meemivaluutta. Vuonna 2013 alkunsa saanut Bitcoinin jälkeläinen on viihdyttänyt kryptovaluuttojen ystäviä ja niihin sijoittavia sijoittajia jo useamman vuoden ajan. Vaikka Dogecoin sai alkunsa pelkkänä vitsinä, niin siitä kasvoi hieman yllättäen sijoittajien ja kuluttajien arvostama valuutta.

Koska Dogecoin perustuu Litecoiniin ja sen lohkoketjuun, jotka puolestaan perustusvat Bitcoiniin, Bitcoinilla ja Dogecoinilla on monia samankaltaisuuksia. DOGE on Bitcoinin tavoin hajautettu, Proof of Work -protokollaa noudattava kryptovaluutta. Siinä, missä yksittäisen Bitcoinin arvo on noussut käsittämättömän suureksi, DOGE:n arvo on pysynyt pienenä. Dogecoin kurssi on helppo tarkistaa nopeasti CryptoRunnerilta. Tämä on oleellisesti vaikuttanut Dogecoinin luonteeseen ja ominaisuuksiin.

DOGE:n kurssi viime vuosina

Dogecoinin arvo on aina ollut matala. Vuoden 2022 toukokuussa yhden Dogecoinin arvo on vain 0,073 €. Jos tätä vertaa esimerkiksi Bitcoinin kolossaaliseen 27 000 € hintaan, niin koko Dogecoinin mielekkyys on helppo kyseenalaistaa.

Dogecoin kurssi on kuitenkin muuttunut käynyt läpi suuria prosentuaalisia muutoksia viime vuosien aikana. Vuoden 2020 loppuun asti kurssi oli varsin tasainen. Ensimmäiset suuret nousut nähtiin vuoden 2021 alussa, kun kurssi nousi 0,026 eurosta peräti 0,055 euroon vain parissa kuukaudessa. Vaikka nousu oli vain 0,03 €, niin prosentuaalisesti nousu oli yli 100 % suuruinen. Toinen, vielä massiivisempi ja DOGE:n suurten yleisöjen tietoisuuteen tuonut nousu tapahtui pian ensimmäisen nousun jälkeen. Huhtikuun 2021 alussa kurssi oli vielä noin 0,05 €. Kuukausi tämän jälkeen kurssi kävi korkeimmillaan, ja oli peräti 0,52 €. Kun tätä vertaa vuotta aikaisempaan 0,026 kurssiin, niin nousun prosentuaalinen suuruus käy konkreettisesti ilmi.

Dogecoinin arvo ei kuitenkaan pysynyt pitkään huipulla, vaan se alkoi laskemaan jyrkästi jo saman kevään aikana. Lasku oli vaihteleva, ja vuosi huipun jälkeen kurssi oli laskenut takaisin alle kymmeneen senttiin.

Dogecoin kurssi tulevaisuudessa

Kaikkien kryptovaluuttojen tulevaisuutta on vaikeaa ja lähes mahdotonta ennustaa. Dogecoinin ja muiden meemivaluuttojen kurssia on vielä vaikeampi ennustaa kuin muiden valuuttojen, sillä niiden kurssin vaihtelu on vielä yllätyksellisempää ja mystisempää kuin Bitcoinin, Litecoinin ja muiden itsensä vakavasti ottavien valuuttojen vaihtelu. Muiden kryptovaluuttojen tavoin Dogecoinin arvon vaihtelu on suurta, sillä sitä ei säännellä valtioiden tai pankkien toimesta.

DOGE:n kurssiin vaikuttavat samat tekijät, jotka nostavat ja laskevat muidenkin kryptovaluuttojen kursseja. Aina, kun globaali maailmantalous heittelehtii, niin sen vaikutukset näkyvät myös kryptovaluuttojen hinnoissa. Dogecoin ei ole ollut olemassa vielä vuosikymmentäkään. Sen historiasta ei siis vielä voida opiskella, minkä kaltaiset tekijät vaikuttavat kurssin nousuihin ja laskuihin. Koska kyseessä on meemivaluutta, niin kurssia voi nostaa tai laskea myös sellaiset tekijät, jotka eivät kosketa vakavamielisempiä valuuttoja. Esimerkiksi julkkisten twiittailut ja meemien yleistyminen tai niiden suosion hiipuminen ovat osoittautuneet DOGE:n arvoa muokkaaviksi tekijöiksi.

DOGE:n kurssi ei ole koskaan ylittänyt yhtä euroa. Lähimmillään se kävi vuoden 2021 toukokuussa, kun kurssi oli hieman yli viisikymmentä senttiä. Dogecoinin ystävien yhteisöissä on spekuloitu, voisiko maaginen euron raja ylittyä vihdoin vuonna 2022. Toistaiseksi näyttää siltä, että näin suurta nousua ei ole tulossa. Lähes jokainen kryptovaluutta on ollut ongelmissa kuluvan vuoden aikana, ja kryptomarkkinoilta on kadonnut suuria määriä pääomaa. Dogecoinilla on kuitenkin etunaan sen meemistatus. Sopivien internetin trendien osuessa kohdalle Dogecoin kurssi voi taas lähetä ennen näkemättömään nousuun.

Meemivaluutat

Dogecoin kuuluu niin kutsuttujen meemivaluuttojen kategoriaan. Kryptovaluutat jaetaan tavallisesti muutamaan eri kategoriaan. Näitä ovat esimerkiksi altcoinit ja stable coinit. Meemivaluutat ovat kryptovaluuttojen joukko, joka on syntynyt huumorin voimalla. Esimerkiksi Dogecoin sai alkunsa vuonna 2013, kun kryptovaluuttojen ensimmäinen aalto oli suosionsa huipulla. Dogecoin syntyi parodiana Bitcoinista ja muista ryppyotsaisista valuutoista. Koska huumori ja etenkin meemit houkuttelevat internetissä käyttäjiä palveluiden pariin, niin myös Dogecoin keräsi ympärilleen nopeasti aktiivisen käyttäjäyhteisön, jonka parissa valuutasta alkoi kehittyä yhä vakavampi valuutta. Tästä kehityksestä huolimatta DOGE on yhä menneisyytensä vanki. Meemivaluuttana se tulee aina olemaan meemien ja muiden internetin trendien vaikutuksen alaisena.

Kannattaako Dogecoiniin sijoittaa?

Koska Dogecoin on osoittanut viimeisen parin vuoden aikana, että sen kurssi voi moninkertaistua radikaalisti lyhyissä ajoissa, niin sitä on syytä tarkastella myös sijoittamisen näkökulmasta. Kryptovaluutat ovat lähtökohtaisestikin epävarma ja riskialtis sijoituskohde. Meemivaluuttojen kohdalla nämä riskit kuitenkin moninkertaistuvat.

Dogecoiniin sijoittaminen on helppoa, sillä yksittäisen kolikon hinta on niin alhainen. Tämän vuoksi kryptovaluuttoihin sijoittamista harkitsevan sijoittajan kannattaakin laittaa euro tai pari kiinni Dogecoiniin. Parhaassa tapauksessa tällä saa moninkertaiset tuotot. Huonoimmassa skenaariossa sen sijaan rahat menettää kokonaan. Koska kyseessä on meemivaluutta, jonka yhteisöllisyys pursuaa huumoria, niin muutaman euron menettäminen ei haittaa, kun sen vastineeksi saa kosolti iloa.

Dogecoinin käyttö

Yksi kiinnostava asia Dogecoinissa on sen käyttö esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. DOGE:n alhainen hinta on mahdollistanut sen hyödyntämisen hauskoilla ja yhteisöllisyyttä lisäävillä tavoilla eri sosiaalisen median alustoilla. Tämänkaltaiset ilmiöt voivat luoda pohjaa tulevaisuudessa tapahtuville arvonnousuille.