Siirry suoraan sisältöön

Mitä altcoinit ovat?

Mitä altcoinit ovat?

Kryptovaluuttojen vaikutusta on nykyään mahdoton kieltää. Ne ovat vallanneet vuosi vuodelta enemmän tilaa jopa valtamedian uutisissa, ja nykyään voidaan olettaa, että lähes kaikki tietävät periaatteessa, mitä kryptovaluutat oikein ovat.

Vaikka monet ymmärtävät hyvin, miten ne toimivat, on silti monia asioita, jotka ovat täysin pimennossa monilla ihmisillä. Tämä ei ole yllättävää, sillä kryptovaluuttojen maailmassa käytetään hyvin monia eri termejä, jotka eivät ole tuttuja mistään muualta. Me haluamme korjata tämän asian. Siitä syystä me tulemme tällä kertaa perehtymään Altcoin termiin, selvittäen aivan kaiken siihen liittyvän. Avullamme sinulle tulee olemaan aivan selkeää, mitä altcoinit oikein ovat.

Altcoinien määritelmä on helppo ymmärtää

Meidän tulee aloittaa tietenkin siitä, mitä altcoinit oikein tarkoittavat. Kyseessä on onneksi hyvin yksinkertainen asia. Altcoinilla tarkoitetaan mitä vain kryptovaluuttaa, mikä ei ole Bitcoin. Toisin sanoen kuuluisat vaihtoehdot kuten dogecoin, Ethereum, PolkaDot, ja monet muut ovat kaikki erilaisia Altcoineja.

Nykyään erilaisia altcoineja on hyvin paljon. Vuoden 2021 loppuvuodesta, oli olemassa yli 14 000 erilaista kryptovaluuttaa. Koska on vain yksi Bitcoin, siten kaikki muut vaihtoehdot tästä jättimäisestä lukumäärästä on altcoineja. Vaikka eri vaihtoehtoja on hyvin paljon, on silti otettava huomioon, että Bitcoin ja Ether täyttävät noin 60% koko alasta. Ne ovat loppujen lopuksi kaksi alan kuuluisinta vaihtoehtoa, joten tämä ei ole sinänsä yllättävää.

Altcoinit muistuttavat Bitcoinia

AltCoin termi tulee englanninkielisistä sanoista Alternative ja Coin. Toisin sanoen nimitys kirjaimellisesti tarkoittaa vaihtoehtoista kolikkoa. Se kertookin hyvin paljon siitä, minkälainen vaihtoehto on kyseessä. Altcoineja mielletään vaihtoehtoina Bitcoinille. Se tarkoittaa tietenkin myös sitä, että Altcoin muistuttaa hyvin monella tapaa Bitcoinia.

Altcoineja on monia erilaisia, mihin tulemme perehtymään seuraavaksi enemmän. Sitä ennen kuitenkin meidän tulee mainita asioista, jotka yhdistävät Altcoinit Bitcoiniin. Ensimmäinen asia on tietenkin päivän selvä; molemmat ovat kryptovaluuttoja. Sen lisäksi sekä Bitcoin että kaikki altcoinit tarvitsevat lohkoketjun toimiakseen. Lohkoketju onkin mekaniikka joka mahdollistaa koko kryptovaluutan turvallisuuden, sekä sen mahdolliset erilaiset toiminnot.

Altcoineja on monia erilaisia

Kuten juuri mainitsimme, eri altcoineja on hyvin monia erilaisia vaihtoehtoja. Eri vaihtoehdot eroavat toisistaan joillakin tavoilla, minkä ansiosta kaikille löytyy varmasti sellaisia kryptovaluuttoja, jotka kiinnostavat juuri heitä. Tutustutaan siis erilaisiin vaihtoehtoihin!

Ensimmäinen altcoin tyyppi on Louhittavat. Nämä muistuttavat hyvin paljon Bitcoinia, saaneen selkeästi inspiraationsa juuri tästä kryptovaluuttojen kuninkaasta. Loistava esimerkki tästä on Litecoin, joka toimii lähes täysin samalla tavalla kuin Bitcoin. Toinen kuuluisa Altcoin tyyppi on Tasaiset valuutat eli Stablecoins. Nämä valuutat tehtiin iskuna kryptovaluuttojen korkealle volatiliteetille. Toisin sanoen, niiden pyritään säilyttämään tasainen arvo. Esimerkki tästä on USDC. Stablecoin valuutat ovat linkitetty aina johonkin fiat valuuttaan, jonka arvossa ne pyrkivät pysymään.

Turvallisuus Merkit ovat hyvin mielenkiintoinen Altcoin. Ne muistuttavat arvopapereita, joista käydään kauppaa perinteisessä sijoitusmaailmassa. Ainoa ero on oikeastaan se, että Turvallisuus merkkejä käytetään Krypto Maailmassa. Utility merkit eli Utility Tokens ovat toinen mielenkiintoinen kryptovaluutta, koska kyseessä on enemmän merkki kuin valuutta. Utility Merkkejä käytetään verkoston sisällä, ja niillä voidaan esimerkiksi suorittaa maksuja. Viimeinen Altcoin vaihtoehto on Meme Coins, joista kuuluisin on tietenkin Dogecoin. Meme Coin kryptovaluutat ovat siitä kiinnostavia, että ne ovat saaneet aina alkunsa vitsinä, saaden sitten myöhemmin tuulta siipiensä alle.

Miksi Altcoinit ovat niin suosittuja?

Erilaiset altcoinit ovat nousseet huomattavaan suosioon vuosien aikana. Tähän tietenkin vaikuttaa Bitcoinin ja koko kryptovaluuttojen maailman suosion kasvaminen, mutta tähän liittyy myös joitakin muitakin asioita.

Yksi suurista syistä tähän on kiinnostuminen altcoinien luomiin sijoitus mahdollisuuksiin. Perus kuluttajille tämä onkin kaikista yleisin tapa, jolla he käyttävät erilaisia altcoineja. Altcoin kaupankäynnin tarkoituksena on ostaa kolikoita halvemmalla hinnalla, ja sitten myydä ne eteenpäin korkeammalla. Toisin sanoen se toimii aivan samalla tavalla kuin mikä vain muu sijoittaminen.

Koska altcoineja on olemassa niin monia, on mahdoton sanoa, onko kannattavaa sijoittaa altcoineihin. Sen sijaan voimme sanoa, että on olemassa sekä vaihtoehtoja, jotka kannattavat, kuten myös altcoineja, joihin sijoittaminen ei kannata.

Altcoinit voivat mahdollistaa monia toimintoja

Bitcoin on luotu alkujaan toimimaan fiat valuutan tavalla maksuna. Toisin sanoen se ei mahdollista mitään muuta kuin tämän, sekä tietenkin sijoituskohteena olemisen. Jotkut altcoinit kuten Dogecoin ja Litecoin ovat vastaavia, tarjoten vain nämä mahdollisuudet.

Kaikki altcoinit eivät kuitenkaan todellakaan ollen tämänkaltaisia. Vaihtoehdot kuten Ethereum tarjoaa monia erilaisia käyttötarkoituksia. Tämä kaikki riippuu kolikon käyttämästä lohkoketjusta. Mahdolliset toiminnot toimivat itse asiassa lohkoketjulla, ja kryptovaluuttoja käytetään sen käyttämiseen.

Vuosien aikana näitä eri käyttötarkoituksia on keksitty koko ajan enemmän. Nykyään mahdollisia toimintoja voi olla esimerkiksi rahaston hajauttaminen ja älysopimusten solmiminen. 

Altcoinien tulevaisuus

Koska altcoinit toimivat elektronisesti, niiden maailma muuttuu hyvin nopeasti. Tämä pitää ne mielenkiintoisena, mutta samaan aikaan on mahdoton sanoa tarkalleen, miltä niiden tulevaisuus tulee näyttämään.

Loppujen lopuksi on esimerkiksi mahdoton sanoa, jos maat tulevat kieltämään valuutat. Kryptovaluutat reagoivat hyvin paljon ulkoisiin tekijöihin, joten tämä tietenkin vaikuttaisi hyvin paljon kaikkiin altcoin kolikoihin.

Toisaalta altcoin kolikoista tulee koko ajan kuuluisampia ja halutumpia. Siitä syystä voidaan olettaa eri maiden alkavan tekemään enemmän töitä tehdäkseen altcoinien käytön helpommaksi ja turvallisemmaksi enemmän kuin toisin päin.

Miten Altcoineja voidaan hankkia

On tietenkin hyvin tärkeää, että tiedät, miten oikein voit hankkia Altcoineja. Tämä tapahtuu hyvin helposti. Siihen nimittäin käytetään palvelua nimeltään Vaihto eli Exchange. Näillä palveluilla pääset kirjaimellisesti vaihtamaan fiat valuuttaa haluamaasi kryptovaluuttaan.

Nykyään niistä on jopa monia eri vaihtoehtoja. Eri vaihdot eroavat hieman toisistaan, muun muassa sen mukaan, mitä altcoineja siellä voidaan hankkia. Jos sinulla on siis joku tietty altcoin mielessä, voit valita vaihdon sen mukaan.

Miten altcoineja voidaan säilyttää

Kun olet hankkinut itsellesi ensimmäiset altcoinit, sinun tulee tietenkin selvittää, miten voit säilyttää niitä. Voit huomata vaihdolla, että vaihto tarjoaa yleensä lompakon. Tämä on kuitenkin tarkoitettu käytettäväksi vain sen aikaa, kun asioit vaihdolla. Sen jälkeen ne on ehdottomasti siirrettävä pois. Tämä johtuu siitä, että vaihdot joutuvat silloin tällöin hakkerien uhriksi. Jos sinulla on silloin siellä altcoineja säilytyksessä, voit menettää aivan kaiken.

Tähän on luotu erityisiä kryptolompakoita. Voit löytää vaihtoehtoja pitkäaikaiseen säilytykseen sekä nopeaan kaupankäyntiin. Monilla on itse asiassa vähintään kaksi lompakkoa käytössä eri tarkoituksiin. Siten he voivat käyttää altcoineja parhaalla mahdollisella tavalla.

Altcoinien riskit on hyvä ottaa huomioon

Jos olet kiinnostunut altcoineista ja niiden luomista mahdollisuuksista, on tietenkin tärkeää, että otat niiden sisältämät riskit huomioon. Kaikissa niissä on korkea volatiliteetti, mihin kannattaa varautua sijoittamalla pitkäaikaisesti. Täten voit välttää korkean volatiliteetin aiheuttamat surut.

Altcoinit ovat vaikuttaneet maailmaan pysyvästi

Vaikka altcoineihin liittyy monia eri asioita, joista voidaan kiistellä, yksi asia on varmaa. Ne ovat vaikuttaneet maailmaan hyvin monella eri tavalla, ja tätä vaikutusta ei voida poistaa. Niiden ansiosta myös nuoremmat ovat kiinnostuneet sijoittamisesta, ja se on nykyään mahdollista useammille ihmisille.