Siirry suoraan sisältöön

Mikä on digitaalinen valuutta?

Mikä on digitaalinen valuutta?

Raha on hyvin tärkeä osa maailmaamme. Tästä ei pääse yli eikä ympäri. Ilman sitä emme tekisi töitä, mutta toisaalta, meidän ei tarvitsisi tehdä töitä. Koska perinteisellä fiat valuutalla, kuten eurolla, on niin suuri merkitys maailmaan, digitaalisten valuuttojen esitteleminen kohahdutti koko maailmaa.

Toisaalta tästä asiasta ei voida syyttää ketään. Kukapa olisi uskonut kymmenen vuotta sitten, minkälainen vaikutus digitaalisella valuutalla oikein on maailmassa. Vaikka erilaiset digitaaliset valuutat ovat hiljalleen keränneet enemmän tilaa jopa valtamedian uutisissa, on silti ihmisiä, jotka eivät vielä ymmärrä täysin, miten digitaaliset valuutat oikein toimivat.

Jos kuulut näihin ihmisiin, sinun ei tarvitse enää elää kauaa tässä tietämättömyydessä. Me olemme koonneet tämän artikkelin kertomaan kaiken mahdollisen tärkeän digitaalisista valuutoista. Tämän luettuasi sinulle ei jää enää mitään epäselväksi!

Digitaaliset valuutat ovat keränneet ajan kanssa koko ajan enemmän huomiota

Joten aloitetaan aivan alusta; mitä digitaaliset valuutat oikein ovat ja miksi ne ovat keränneet niin paljon huomiota. Periaatteessa niitä voidaan tietenkin verrata perinteisiin fiat valuuttoihin. Voit käyttää dogecoin tai muuta digitaalista valuuttaa maksujen tekemiseen, aivan kuten käyttäisit euroa.

Kuitenkin yksi hyvin suurista eroista, mihin viitataan jo digitaalisen valuutan nimellä on se, että digitaalisella valuutalla ei ole fyysistä muotoa. Toisin sanoen et voi pitää kädessäsi esimerkiksi Dogecoinia niin kuin viidenkymmenen euron seteliä. Digitaaliset valuutat toimivat pelkästään elektronisesti. Toisaalta elektroniikan ollen koko ajan suurempi osa nykyistä maailmaa, tämä ei sinänsä muuta paljoa sen käyttämistä. Harvemmat käyttävät enää käteistä maksujen tekemiseen.

Miten digitaaliset valuutat oikein toimivat?

Kuten juuri mainitsimme, digitaaliset valuutat toimivat vain digitaalisesti. Toisin sanoen sinulle ei ole fyysistä versiota käyttämästäsi valuutasta. Tietenkin voit halutessasi hankkia keräilyesineen, joka muistuttaa sinua omistamastasi digitaalisesta valuutasta, mutta se ei käy setelin tavalla maksuna.

Digitaaliset valuutat voivat olla joko hajautettuja tai keskitettyjä. Me tulemme perehtymään enemmän hajautettuihin digitaalisiin valuuttoihin myöhemmin. Se on kuitenkin tärkeää mainita nopeasti jo nyt, koska tämä on yksi huomattavista eroista perinteisiin fiat-valuuttoihin. Nimittäin perinteisen fiat-valuutat ovat aina keskitetty ja linkitetty yhteen toimivaltaan.

Digitaalisia valuuttoja on monia erilaisia

Nyt kun olemme esitelleet hieman eri asioita digitaalisten valuuttojen perusteista, voimme ottaa yksityiskohtaisemman katseen eri valuuttoihin. Todellakin, digitaalisia valuuttoja on monia erilaisia. Ne eroavat toisistaan eri tavoilla, mutta tietenkin niitä yhdistää jotkut samat asiat.

Kaikista kuuluisin ja puhututtanut digitaalinen valuutta on tietenkin erilaiset kryptovaluutat. Kryptovaluutat käyttävät kryptografiaa, joka turvaa ja tarkastaa jokaisen siirron verkostossa. Kuuluisia kryptovaluuttoja on esimerkiksi Dogecoin, Bitcoin, ja Ethereum.

Virtuaali valuutat ovat digitaalisia valuuttoja, joita ei säännöstellä. Niitä kontrolloidaan niiden luojien toimesta. Virtuaalivaluutan esimerkkejä on esimerkiksi merkit peli verkostossa. Viimeinen digitaalinen valuutta vaihtoehto on Keskuspankkien digitaaliset valuutat eli CBDC. Ne ovat tietyn tietyn pankin tai maan säännöstelemiä. Ne kuitenkin eroavat fiat valuutasta siinä mielessä, että ne toimivat vain elektronisesti. Esimerkiksi naapurimaassamme Ruotsissa on käytössä perinteisen kruunun lisäksi myös CBDC.

Digitaalisten valuuttojen hyödyt

Miksi digitaalisia valuuttoja käytetään, kun tuttu fiat valuutta on ollut olemassa jo vaikka kuinka kauan aikaa? Tähän tietenkin vaikuttaa eri digitaalisten valuuttojen mahdollistamat hyödyt, jotka eivät ole saatavilla fiat valuutoilla.

Ensimmäinen ehdoton etu on digitaalisten valuuttojen nopeus. Niitä käyttämällä voit tehdä siirtoja hyvin nopeasti, parhaimmillaan jopa minuuttien sisällä. Mikä parasta, nopeuteen ei vaikuta viikonloppu tai pyhäpäivät. Vaikka tekisit siirron sunnuntai-iltana, sinun ei tarvitse odottaa maanantai aamuun sen ilmestymistä tilille.

Digitaaliset valuutat ovat myös huomattavasti halvempia kuin fiat valuutat. Tämä näkyy erityisesti siirtoja tililtä toiselle tehtäessä. Se on erityisen hieno asia globalisoituvassa maailmassa. Voit lähettää rahaa maasta toiseen nopeasti, ilman lisämaksuja. 

Digitaalisten valuuttojen heikkoudet

Mikään asia ei ole täydellinen, ja valitettavasti tämä pätee myös digitaalisiin valuuttoihin. Niihin tietenkin liittyy myös joitakin heikkouksia, jotka on hyvin tärkeää ottaa huomioon, kun aloitat niiden käytön.

Yksi huomattavista haitoista on tietenkin internetin tuomat riskit. Valitettavasti tämä tarkoittaa esimerkiksi hakkereita ja heidän tekemiä tihutöitä. Siitä syystä on hyvin tärkeää, että turvaat digitaaliset valuutat parhaalla mahdollisella tavalla pitääksesi ne suojassa.

Tämän lisäksi jotkin digitaaliset valuutat sisältävät hyvin korkean volatiliteetin. Tämä tarkoittaa sitä, että niiden arvo vaihtelee hyvin nopeasti hyvin lyhyessä ajassa. Tämä voi tehdä niiden käytöstä hieman haastavaa.

Miten digitaalisia valuuttoja voidaan hankkia?

Jos olet kiinnostunut erilaisista digitaalisista valuutoista, sinua varmasti kiinnostaa tietää, miten oikein voit niitä hankkia. Tämä riippuu täysin siitä, mitä digitaalista valuuttaa haluat hankkia.

Tietenkin virtuaalivaluuttojen tapauksessa sinun tulee käyttää verkostoa, jolla se toimii. Jos kyseessä on esimerkiksi peli, sinun tulee pelata tätä peliä. Jos taas puhutaan CBDC valuutoista, voit tutustua eri maiden vaihtoehtoihin. Suomessa ei ole vielä omaa saatavilla, mutta Euroopan Unioni on suunnitellut omansa luomista.

Mikä tulee taas krypto valuuttoihin, niiden ensimmäiseen hankintaan käytetään yleensä vaihtoa. Vaihto tarkoittaa sivustoa tai palvelua, joilla voit kirjaimellisesti vaihtaa fiat valuuttaa kryptovaluuttaan. Sinun tulee vain valita sinulle sopiva vaihto, tehdä talletus fiat valuutalla, ja ostaa itsellesi haluamaasi kryptovaluuttaa.

Miten digitaalisia valuuttoja voidaan säilyttää?

Et varmasti säilyttäisi satojen eurojen seteleitä taskusi pohjalla. Sama kannattaa pitää mielessä myös digitaalisen valuutan kohdalla, sillä ne tulee tietenkin säilyttää sopivalla tavalla. Koska kyseessä on digitaalinen vaihtoehto, tämä tietenkin tapahtuu elektronisesti.

Digitaalisille valuutoille on luotu omat erityiset säilytys keinot. Esimerkiksi krypto valuutoille on olemassa omat krypto lompakot, joissa niitä kuuluu säilyttää. Itse asiassa näitä on olemassa kahdenlaisia vaihtoehtoja. Toinen on tarkoitettu pitkäaikaiseen säilytykseen, eli se on turvallisempi ja hitaampi lompakko kuin toinen. Toinen on taas tehty päivittäiseen käyttöön. Monilla on molemmat lompakot käytössä, minkä ansiosta he voivat käyttää kryptovaluuttaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Mitä tarkoittaa hajautettu valuutta?

Kuten lupasimme aikaisemmin, tulemme nyt perehtymään hieman enemmän siihen, mitä hajautettu valuutta oikein tarkoittaa. Hajautettu valuutta on mahdollinen vaihtoehto vain digitaalisten valuuttojen avulla. Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että sitä ei ole linkitetty tai kytketty yhteen tekijään. Sen sijaan koko valuutta on hajautettu moneen eri pisteeseen, ja monet eri ihmiset voivat esimerkiksi luoda valuuttaa, ja vaikuttaa sen tulevaisuuteen.

Miten digitaalisia valuuttoja oikein luodaan?

Nyt kun olemme maininneet digitaalisten valuuttojen luomisen, meidän tulee tietenkin kertoa hieman siitä, miten tämä oikein se tapahtuu. Tämä itse asiassa riippuu täysin siitä, minkälainen valuutta on kyseessä. Tietenkään mitään vaihtoehtoa ei luoda niin kuin perinteistä rahaa, jota voidaan periaatteessa tulostaa.

Esimerkiksi kryptovaluuttoja louhitaan. Kryptovaluutat toimivat lohko ketjun päällä, ja tämä lohkoketju muodostuu yksittäisistä lohkoista. Jokainen lohko taas sisältää tietoa kyseisestä kryptovaluutasta. Kun kryptovaluuttaa halutaan luoda lisää, uusia lohkoja pitää luoda louhimalla.

Digitaaliset valuutat mahdollistavat monia asioita

Ei ole ihme, että digitaaliset valuutat ovat hiljalleen valloittaneet enemmän tilaa maailmassa. Ne mahdollistavat monia erilaisia asioita, tehden esimerkiksi maiden välisistä maksuista helpompia ja nopeampia. Tämä ja kaikki muut niiden luomat asiat varmistavat, että ne tulevat varmasti tulemaan osa maailmaa myös tulevaisuudessa.