Kryptovaluutat ovat olleet jo muutaman vuoden ajan kuuma puheenaihe yhteiskunnassa. Ne ovat olleet ja ovat esillä lähes päivittäin ihmisten keskusteluissa, sanomalehdissä, uutisissa ja monessa muussa yhteydessä. Ne nousevat esille niin hyvässä kuin pahassa. Kryptovaluuttoja on käytetty sekä hyviin että vähemmän hyviin tarkoitusperiin. Kryptovaluuttasijoittamisella on tullut monia miljonäärejä, mutta myös monia häviäjiä.
Kryptovaluuttojen suosio kasvaa koko ajan ja vauhti todennäköisimmin vain kiihtyy, kun sääntely-ympäristö muuttuu lainsäädännön ja ohjeistuksien muuttuessa ja tullessa voimaan. Samaan aikaan käyttömahdollisuudet ja -tarkoitukset kehittyvät ja lisääntyvät jatkuvasti.
Kryptovaluuttojen käyttö
Vielä jokunen vuosi taaksepäin kryptovaluutat olivat vielä melko tuntemattomia, ja ne toimivat pääosin vain maksuvälineenä niiden alkuperäiskohteessa tai sijoituskohteena. Nyt kryptovaluutoille löytyy paljon enemmän käyttömahdollisuuksia ja -tarkoituksia, sekä niiden suosio sijoituskohteenakin on levinnyt suuremmalle yleisölle.
Se, mikä on paras kryptovaluutta käytössä, sijoituskohteenai tai säästökohteena on katsojan silmissä.
Kirkkaasti suurin ja suosituin kryptovaluutta on bitcoin, joka joskus katsotaan ensimmäiseksi varsinaiseksi kryptovaluutaksi. Neljä muuta Top 5-tilastoon yltävää kryptovaluuttaa ovat:
- Bitcoin (BTC) – markkina-arvo noin 1 biljoona dollaria
- Ethereum (ETH) – markkina-arvo noin 301,9 miljardia dollaria
- Tether (USDT) – markkina-arvo noin 96,3 miljardia dollaria
- Binance Coin (BNB) – markkina-arvo noin 49,2 miljardia dollaria
- Solana (SOL) – markkina-arvo noin 46,7 miljardia dollaria
Ehkä eniten viime aikoina julkisuutta saanut kryptovaluutta on Dogecoin, joka on alunperin luotu vitsiksi parodioimaan kryptovaluuttojen hypetystä. Projekti otti kuitenkin paikkansa kryptovaluuttojen joukossa innostuneiden fanien ja kehittäjien toimesta. Reilun 11 miljardin markkina-arvollaan dogecoin on kuudenneksi suurin kryptovaluutta.
Kryptovaluutoille on nykyään kenties kymmeniä käyttätarkoituksia ja -mahdollisuuksia. Tässä esittelemme kuitenkin vain kymmenen yleisintä käyttötarkoitusta.
1. Kansainvälinen maksuliikenne ja rahan siirtäminen
Kryptovaluuttoja voidaan käyttää rahan siirtämiseen ja maksuihin nopeasti ja edullisesti. Siirrot tapahtuvat usein nykyään miltei reaaliajassa, ja siirtomaksut ovat varsin edullisia verrattuna normaaleihin valuutanvaihto- ja siirtokustannuksiin. Käytössä ne ovat niin yksityisillä kuin yrityksilläkin tänä päivänä.
2. Arvon säilyttäminen
Isoimpia ja vakaampia kryptovaluuttoja, kuten bitcoin ja ethereum; pidetään usein digitaalisena kultana, joka suojaa inflaatiota vastaan. Tutkimus ja kokemukset ovatnimittäin osoittaneet, että kryptovaluutat reagoivat reaalivaluuttoja hitaammin inflaatioon.
3. DeFi-sovellukset
Ethereum-kryptovaluutta mahdollistaa älykkäiden sopimusten ja niihin perustuvien Dappsien luomisen. Ne ovat perustana ja alustana monille DeFi-sovelluksille eli hajautetun rahoituksen sovelluksille. Ethereum oli puhtaasti alunperin Ethereum-vertaisverkon/-ekosysteemin oma maksuväline ja rakennuspalikka. Se on kasvanut ohjelmoitavuutensa ja joustavuutensa johdosta suosituksi kryptovaluutaksi myös Ethereum-verkon ulkopuolella.
Ethereum ei ole markkina-arvoltaan vasta kuin toiseksi suurin kryptovaluutta, mutta transaktiomäärissä se pesee kaikki muut kryptovaluutat kirkkaasti.
4. NFT:t eli digitaaliset hallintatodistukset/käyttöoikeustodistukset
Ethereumia käytetään suuret määrät maksuvälineenä myös digitaalisille hallintatodistuksille ja -käyttöoikeustodisuksille (NFT; non-fungible token). NFT:t ovat ainutlaatuisia lohkoketjuun tallennettuja digitaalisia tunnisteita, joita voidaan käyttää omistajuuden ja aitouden todistamiseen. NFT:tä ei voida kopioida, korvata tai jakaa. NFT:t voivat edustaa digitaalisia kohteita tai todellisia kohteita – esineet, taide tai kiinteistöt.
5. Pankkipalveluiden tarjoaminen
Kryptovaluuttoja, eritoten bitcoinia; voidaan käyttää pankkipalveluiden tarjoamiseen alueilla, joilla perinteiset pankkipalvelut eivät ole saatavilla tai ne ovat puutteellisia. Tässä kohtaa täytynee kuitenkin huomauttaa, että kryptovaluuttoja ei tunnusteta vielä virallisiksi valuutoiksi ja maksuvälineiksi flat-valuuttojen rinnalle kuin muutamassa maassa.
6. Vakuudet hajautetussa rahoituksessa (DeFi)
Bitcoinia ja muutamia muita kryptovaluuttoja voidaan käyttää jo vakuuksina hajautetussa rahoituksessa (DeFi).
7. Alhaisten kustannusten rahansiirrot
Kryptovaluuttojen avulla voidaan tehdä kansainvälisiä rahansiirtoja nopeasti ja edullisesti. Palvelut on suunnattu nykyään niin yrityksille että yksityisille.
8. Korkotuottojen hankkiminen
Kryptovaluuttoja voidaan ”viljellä” korkotuottojen saamiseksi DeFi-lainauksessa ja kryptovaluuttojen stakingissa. Staking tai steikkaus on perinteisen louhinnan korvannut tekniikka kryptovaluuttojen hallintaan. Siinä louhinnan sijaan validaattorit hyväksyvät lohkoja ja saavat siitä palkkion.
9. Sensuurin kestävä varallisuuden säilyttäminen
Kryptovaluuttoja voidaan käyttää varallisuuden säilyttämiseen maissa, joissa on epävarma oikeusvaltio ja hallintojärjestelmä. Valitettavasti tämä sensuurin kestävä ja anonyymi varallisuuden säilyttäminen on rikollistenkin suosiossa.
10. Älysopimukset ja arvon siirto
Kryptovaluuttoja voidaan hyödyntää arvon siirtämiseen samalla tavalla kuin käteistä rahaa. Lisäksi sillä voidaan ostaa ja rahoittaa niin digitaalisia kuin elävän elämänkin tuotteita ja palveluita.
Kahvikupposta tai kolapulloa ei vielä aivan helposti pääse ostamaan kryptovaluutoilla, mutta niillä pääsee jo ostamaan jotain palveluita ja hintavampia tuotteita. Yksityiselle käyttäjälle kryptovaluutat ovat pääasiallisesti sijoituskohde tai maksuvälineitä internet-pelipalveluissa, kuten nettikasinoissa. Yksityinen henkilö voi käyttää kryptovaluuttoja myös rahan siirtämiseen maasta toiseen nopeasti ja edullisesti.
Yritys- ja yhteisökäyttäjille on puolestaan tarjolla hieman enemmän mahdollisuuksia, kun kryptovaluuttoja voidaan hyödyntää yrityksen välisessä kansainvälisessä maksuliikenteessä. Yritykset ja yhteisöt hyödyntävätkin melko paljon kryptovaluuttasiirtoja maksuliikenteessä niiden nopeuden ja edullisuuden vuoksi.
Kryptovaluuttojen käyttö ja käyttömahdollisuudet tulevat varmasti kehittymään suurin harppauksin, kun sääntely-ympäristö koskien kryptovaluuttoja, niiden käyttöä sekä kaupankäyntiä kehittyy ja päivittyy. Isoja muutoksia on luvassa, kun muun muassa EU-alueella ja Suomessa tulevat uudet lait ja säädökset voimaan seuraavan parin vuoden aikana. Tällä hetkellä ollaan pitkälti Suomen Pankin ja Verohallinnon ohjeistuksien varassa.
Se tulee muuttamaan kryptovaluuttojen käyttöä merkittävästi, kun lainsäädäntö ja säädökset selkeytyvät ja kehittyvät, sekä säännökset yhtenäistyvät monien maiden välillä.